Temes rellevants tractats a la Comissió Informativa i a la Negociadora
1 – Roba de treball del personal temporal
Com ja us hem anat informant en diferents ocasions, hem insistit a la gerència en la necessitat de què els treballadors temporals percebessin a la nòmina d’abril, la quantitat íntegre -igual que la resta de treballadors de plantilla- i no en dos pagaments l’any, com s’ha fet fins ara.
L’àrea de personal sempre ha fet oïdes sordes a les nostres propostes, excusant-se en un possible acomiadament que no ha arribat mai, ja que després de molta matraca també vam garantir que cap treballador de llistes de substitucions marxés cap a casa.
Aprofitant la signatura de l’acord d’estabilització del personal temporal de capítol 1, vam demanar que el personal temporal, que a 1 de maig es convertirà en indefinit, pugui percebre la totalitat de les quantitats que li pertoquen a la nòmina del mes d’abril. L’àrea de personal ha acceptat la proposta, tot i que ha indicat que el procés ja el tenien enllestit per fer els dos pagaments, i per aquesta vegada no podrà ser.
Després d’insistir-hi, hem aconseguit que per aquest 2016 es percebi a la nòmina d’abril la part que ja tocava, i a la nòmina del mes de maig, el que tocaria cobrar al desembre. L’any vinent es rebrà la totalitat a la nòmina d’abril.
2 – Recull d’acords de polivalència
Davant la proposta de l’àrea de personal de reobrir la negociació per posar ordre amb els acords de polivalència signats en diferents àmbits, des de CCOO hem tornat a manifestar que considerem necessari augmentar la quantitat que es percep per dur a terme tasques polivalents dels 1200 €/any actual als 1800 €/any, ja que cada cop el volum de tasques és més alt i més qualificat.
3 – Reclassificacions a la carta
El passat dimecres vam ser informats que ens diferents serveis del campus s’han reclassificat a l’alça llocs de treball. No dubtem que els treballadors agraciats per la mesura es mereixen l’increment, però no entenem perquè altres han de patir el menyspreu de la gerència a les seves justes peticions. No enumerarem els col·lectius que arrosseguen des de fa anys un salari injust i que la gerència no te a bé escoltar les seves demandes.
Des de CCOO defensem amb fermesa que tothom ha de ser retribuït justament i des del primer dia que assumeix la responsabilitat. El que no podem acceptar són situacions agòniques on les tasques diàries són clarament de superior categoria, i el treballador ha de suplicar per rebre un reconeixement, que si te sort serà provisional. Hem de replantejar les funcions i perfils, i per tant, el salari de molts de nosaltres, no només d’uns quants escollits.
Les eleccions a Rector amb papereta i urna
Ja s’ha donat el tret de sortida per a les eleccions a Rector/a. Les eleccions seran en urna. No entenem quins criteris fan decantar a la UAB aquesta vegada per fer-les amb papereta. Actualment, tant les eleccions al Comitè i Junta, com les de Junta de Facultat, etc. es fan per sistema electrònic per imposició de la institució, que argumenta que el cost econòmic i el de personal és molt elevat en format tradicional i que el vot electrònic fomenta la participació. Des de la institució defensen que és una decisió política fer-les totes en aquest format.
Com sabem, la participació va baixar lleugerament i pensem que un motiu és que amb la votació electrònica no es fa tan visible la jornada electoral. A la vegada no és defensable, que no es respecti la decisió dels col·lectius que es sotmeten al procés electoral. També hem de dir que el procés electrònic no està ben regulat a la legislació electoral i ja hem patit controvèrsies. Són les nostres eleccions i nosaltres decidim.
Aquest darrer argument no és intranscendent ja que, si són les nostres eleccions, som nosaltres els que hem de controlar i vetllar el procés i no deixar a l’empresa, o en el nostre cas, la institució, qui controli tot l’escrutini i ens comuniqui el resultat en acabar la jornada electoral. Això també és una decisió política per part nostra: som els treballadors i treballadores de la casa els que hem de portar a terme el nostre procés i la institució simplement complir amb el que la llei li obliga.
El que sí que demanem, després d’aquesta nova incoherència, és que es respectin les decisions dels actors implicats a cadascuna de les eleccions que es duen a terme a la UAB; tal i com ells acaben de demostrar que es pot fer.
El Parlament aprova una moció de Catalunya Sí Que es Pot sobre qüestions fonamentals per a les Universitats Públiques
Ahir dijous 7 d’abril, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció de CSQP que demana, entre d’altres qüestions, rebaixar les taxes que paguen els estudiants en un 30% pel proper curs, incrementar el finançament públic i actuar per disminuir la precarietat del PAS i el PDI de manera general a la Universitat Pública.
La moció fa esment a qüestions concretes de la UPC i la UAB, en el nostre cas, pel que es refereix a la necessitat d’eliminar la precarietat i les irregularitats del capítol VI. Des de CCOO agraïm aquest interès, que no és més que suport a la feina que esta fent el Comitè d’Empresa del PAS des de la passada legislatura.
El més normal seria que el Govern compleixi amb allò que han aprovat els representants populars, però per si un cas, caldrà que el conjunt de la comunitat universitària ens continuem mobilitzant pels nostres drets.
Fes clic aquí per veure el document.