Els delegats i delegades de prevenció

Els delegats i delegades de prevenció són els representants dels treballadors amb funcions especifiques en matèria de prevenció de riscos en el treball (article 35 LPRL).

La Llei atribueix als delegats i delegades de prevenció l’exercici de les funcions especialitzades en matèria de prevenció de riscos en el treball, atorgant-los, per fer-ho, les competències, les facultats i les garanties necessàries, en el marc del principi bàsic de participació de l’empresari i dels treballadors i treballadores previst en la llei.

Les competències i facultats dels delegats i delegades de prevenció tenen un caràcter integral i la participació és imprescindible per una política de seguretat i salut preventiva i eficaç.

Competències i Facultats dels delegats i delegades de prevenció

Els delegats i delegades de prevenció tenen les següents competències i facultats:

  1. Col·laborar en la millora de l’acció preventiva amb la UAB.
  2. Promoure i fomentar la cooperació dels treballadors/ores en l’execució de la normativa sobre prevenció de riscos laborals.
  3. Ser consultats/ades per la UAB abans que siguin executades les decisions relatives a:
    • La planificació i l’organització de la feina a la UAB i la introducció de noves tecnologies, pel que fa a les conseqüències que puguin tenir per a la seguretat i la salut dels treballadors i treballadores, derivades de l’elecció dels equips, de la determinació i adequació de les condicions de treball i de l’impacte dels factors ambientals a la feina.
    • L’organització i el desenvolupament de les activitats de protecció de la salut i prevenció dels riscos laborals a la UAB, incloent-hi la designació dels treballadors i treballadores encarregats d’aquestes activitats o el recurs a un servei de prevenció extern.
    • La designació dels treballadors i de les treballadores encarregats de les mesures d’emergència.
    • Els procediments d’informació i de documentació a què es refereixen els articles 18.1 i 23.1 de la LPRL.
    • Els projectes i l’organització de la formació en matèria preventiva.
    • Qualsevol altra acció que pugui tenir efectes substancials sobre la seguretat i la salut dels treballadors i treballadores.
  4. Exercir una tasca de vigilància i de control sobre el compliment de la normativa de prevenció de riscos laborals.
  5. Acompanyar el personal tècnic en les avaluacions de tipus preventiu de l’ambient de treball i, també, acompanyar, en els termes previstos en l’article 40 de la LPRL, els inspectors/ores de treball i seguretat social en les visites i en les verificacions que duguin a terme als centres de treball, i formular les observacions que creguin oportunes.
  6. Accedir, amb les limitacions previstes en l’apartat 4 de l’article 22 de la Llei de prevenció de riscos laborals, a la informació i a la documentació referent a les condicions de treball necessàries per exercir les seves funcions, particularment a la que preveuen els articles 18 i 23 de l’esmentada Llei.
  7. Ser informats per la UAB sobre els danys produïts en la salut dels treballadors/ores. Els delegats i delegades, encara que sigui fora de la seva jornada laboral, es poden presentar al lloc dels fets, a fi de conèixer-ne les circumstàncies i poden formar part dels equips que investiguen les causes d’un accident laboral, respectant les limitacions inherents al dret a la intimitat de les persones accidentades.
  8. Rebre de la UAB la informació derivada de l’activitat de les persones o els òrgans encarregats de la protecció i de la prevenció a la universitat, així com de la derivada dels òrgans competents en seguretat i salut dels treballadors/ores, sense perjudici del que disposa l’article 40 de la LPRL, en matèria de col·laboració amb la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
  9. Visitar els llocs de treball per exercir vigilància i control de l’estat de les condicions de treball i, amb aquesta finalitat, poder accedir a qualsevol zona i comunicar-se amb els treballadors/ores durant la jornada.
  10. Exigir a la UAB l’adopció de mesures de tipus preventiu per millorar els nivells de protecció en seguretat i salut dels treballadors/ores. Amb aquesta finalitat, poden fer propostes a la UAB i, també, al Comitè de seguretat i salut perquè s’hi discuteixin en el seu si. En cas que la UAB no adopti les mesures proposades pels delegat i delegades de prevenció, n’exposarà els seus motius (art. 36.4, LPRL).
  11. Proposar a l’òrgan de representació dels treballadors i treballadores que s’adopti l’acord de paralització d’activitats a què es refereix l’apartat 3 de l’article 21 de la LPRL.
  12. Exercir els drets i les facultats previstes en matèria de coordinació d’activitats empresarials.
Quins són els nostres delegats i delegades de prevenció
Nom Càrrec E-mail Telèfon
Begoña Negre Delegada Junta PAS F begona.negre@uab.cat 1200
Albert Garcia Delegat Comitè d’Empresa PAS L albert.garcia@uab.cat 1722
Jordi López Sintas Delegat Junta PDI F Jordi.Lopez@uab.cat 2270
Raúl Aragonés Ortiz Delegat Comitè d’Empresa PDI L Raul.Aragones@uab.cat 3561
Quines són les nostres actuacions

Les actuacions dels nostres delegats i delegades s’emmarquen en l’acció sindical autònoma i en la defensa de la salut i la seguretat de tots els treballadors i treballadores, procurant en tot moment que la UAB compleixi el seu deure de prevenció, per això:

  • Realitzen propostes a la UAB per millorar les condicions de treball.
  • Participen activament en el pla de prevenció, en l’avaluació de riscos i en la planificació de l’activitat preventiva.
  • Participen activament en el CSS.
  • Exigeixen ser consultat sistemàticament per la UAB sobre qualsevol tema relacionat amb salut laboral.
  • Denuncien els incompliments de la UAB davant de la Inspecció de Treball.

 

Potser t'interessa

Aquest any la grip fa menys mal

Aquest hivern la grip ha arribat al nivell d’epidèmia i pot ser que afecti moltes …