Plantilles: continuem sense l’aigua clara
Tot i que la darrera setmana d’abril sembla que s’han mogut alguns elements però les preocupacions principals que tenim des de CCOO continuen ben vives.
Després de la presentació i intent d’aplicació unilateral d’un Model de Definició de Plantilles dels Departaments i la seva posterior retirada per debatre’l i negociar-lo, l’equip de govern pretén aplicar-lo a partir de les instruccions donades als caps de departament. L’equip de govern volia sotmetre’l a aprovació en la CPA del passat 29 d’abril.
La JPDI i el Comitè d’empresa del PDI va demanar que es retirés aquest punt de l’ordre del dia de la CPA, tant en una reunió amb el Rector (amb més dels vicerectors de personal acadèmic, el de projectes estratègics i planificació i la secretària general) com a través d’un comunicat. En aquesta mateixa línia, la JPDI ha impulsat la inclusió d’un punt en l’ordre del dia en el proper claustre del dia 22 de maig. Aquest punt ha estat acceptat per decisió majoritària de la mesa del claustre, malgrat la vehement oposició dels representants de l’Equip de Govern, això que finalment es podrà debatre i votar el dia 22.
Evidentment, la demanda de la seva retirada anava acompanyada de la retirada dels criteris de contractació per al curs 2014-15: és a dir aturar la retallada sobre el PDI més vulnerable i precari. Malgrat la reformulació del punt explicat en un comunicat del vicerrector el dia 29 d’abril, finalment es va aprovar la metodologia utilitzada en l’assignació de recursos als departaments de la UAB per al curs 2014-15 i l’aprovació dels criteris de contractació per al 2014-15. Aquests criteris marquen l’assignació de les famoses “Unitats de Contractació” a cadascun dels departaments; a la CPA es va repartir un quadre en aquest sentit que haurà de ser debatut i, si s’escau aprovat a la següent reunió de la CPA.
En la mesa de negociació del dia 30 d’abril hem insistit en els motius de la nostra oposició: no es tracta només d’una redistribució, sinó d’una retallada. Tot i que es nega aquest fet des de l’equip de govern, el vicerector sí que reconeix que es preveu una retallada de dos-cents mil euros destinats (sempre segons el vicerector) a cobrir les baixes que es puguin produir. I en comptes de parlar de garantir l’ocupació de tot el professorat per al proper curs, l’equip de govern prefereix parlar de les desigualtats entre departaments per tal de justificar acomiadaments allà on hi ha “superàvit” de professorat. Davant de les pretensions de l’equip de govern de contractació per al curs 2014-15, CCOO exigeix:
- Que cap professor o professora serà acomiadada al curs 2014-15 i que es garantirà la renovació dels seus contractes.
- Cap professor o professora tindrà, en el curs 2014-15, una categoria laboral inferior.
- Que els nivells d’associats més baixos milloraran la seva categoria.
- Que tots els departaments tindran els recursos docents necessaris per poder complir amb el seu encàrrec docent.
Així ho hem fet saber a l’equip de govern, així com la nostra voluntat de col·laboració per fer possibles aquests tres punts.
Reivindicacions dels post-docs
A la mateixa CPA del 29 de maig una representació del col·lectiu de postdocs va llegir un document reivindicant millores en la seua situació acadèmica i laboral, a les quals hem donar suport des del Comitè d’empresa del PDI laboral.
Serra Hunter i convocatòria de places de lector
Segons es va informar a la CPA, la Direcció General d’Universitats, en nom de totes les universitats públiques catalanes, ha demanat una pròrroga d’un mes per fer al·legacions als requeriments de Ministeri d’Hisenda pel que fa a la convocatòria Serra Hunter II. L’objectiu és aprofitar aquest mes per arribar a un acord polític entre la DGU i el Ministeri per tal que es puguin tirar endavant els concursos, encara que es veuen poques possibilitats d’èxit i a la URV de Tarragona ja s’ha anul·lat formalment aquesta convocatòria.
Pel que fa a la convocatòria de places de lectors per part de la UAB s’ha arribat a un acord amb la DGU per poder convocar 10 places pel proper curs i un mínim de unes altres deu pels cursos 2015/16 i 2016/2017.
Comissió de Seguiment del Model de Dedicació Acadèmica (MDA)
El passat divendres 9 d’abril de 2014, i gràcies a la pressió dels representants sindicals, va tenir lloc la primera reunió de la Comissió de Seguiment del Model de Dedicació Acadèmica (MDA) de la UAB. Aquesta Comissió s’hauria d’haver creat menys de dos mesos després de l’aprovació del MDA al Consell de Govern del 23 de gener de 2014, és a dir, abans del 23 de març de 2014. Tot i això, l’Equip de Govern no va prendre la iniciativa, i no va ser fins que els representants sindicals van forçar una reunió amb el Rector que es va començar a activar aquesta Comissió de Seguiment del MDA.
A la reunió de divendres es va començar a redactar la normativa que regirà el funcionament d’aquesta comissió. Els representants del PDI, amb una participació molt activa de Comissions Obreres, van demanar que tota la informació derivada de l’aplicació del MDA que afecti les condicions docents i laborals del professorat passi per aquesta comissió, per a poder valorar els efectes del MDA sobre les condicions laborals individuals i, de retruc, sobre la composició de la plantilla i el model d’Universitat al qual vol tendir aquest Equip de Govern.
Des de Comissions Obreres, marquem com a línies vermelles que l’aplicació del MDA no suposi un augment de la càrrega docent ni l’acomiadament (o no renovació de contracte) de cap membre del PDI. En cas que qualsevol membre d’aquest comunicat es trobi en aquesta situació, des de Comissions Obreres l’animem a posar-se en contacte amb nosaltres per a denunciar-ho.
Revista de premsa
El “diari de l’educació” ha publicat un article sobre la situació de l’economia crítica a les facultats del nostre país, on es recullen diferents opinions de professors de la UAB. El podeu trobar aquí.
El “Instituto Interuniversitario de Investigación Avanzada sobre Ciencia y Universidad (INAECU, un organisme mixt entre la Universitat Carlos III i la Autònoma de Madrid) ha presentat algunes dades sobre la investigació a les universitats, que creiem que poden ser interessants i que han sortit publicades en diferents mitjans. Aquí podeu trobar la notícia a la web de la UC3M.
Opinions per al debat
Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política e investigador del IGOP de la UAB, ha publicat un article a EL PAÍS amb el títol de “Desconcierto en la universidad”. Aquí teniu l’enllaç.