Negociació postdocs
Els darrers mesos el Comitè d’Empresa del PDI-Laboral està negociant amb l’EdG l’estabilització i dignificació de la situació de l’heterogeni col·lectiu del professorat postdoc. Fa uns mesos també, des del Comitè i en representació del col·lectiu, es va presentar una demanda contra la UAB per les irregularitats contractuals detectades. En els darrers mesos de negociació l’EdG ha començat a fer propostes, a partir de les converses que ha sostingut amb la Generalitat, de cara a solucionar almenys parcialment la problemàtica plantejada, “i de passada” aconseguir la retirada de la denúncia.
Donada l’esmentada heterogeneïtat que presenta el col·lectiu, en funció de l’origen dels contractes i les acreditacions disponibles avui dia, resulta impossible trobar una solució única per a tot el col·lectiu. Fins ara se’ns ha plantejat una sortida per als postdocs acreditats per l’AQU com a Agregat, que podrien obtenir una plaça d’Agregat Interí. També la convocatòria de places de lector podria solucionar alguns casos més. I estem pendents del canvi en la taxa de reposició del professorat jubilat que augmentaria al 50%. Tot plegat ha estat valorat positivament pel comitè i l’Assemblea de professorat postdoc, però resulta insuficient. A més cal analitzar quin impacte poden tenir les propostes en altres col·lectius com el professorat Associat (reducció de categoria o no renovació de contractes).
També s’està negociant l’eliminació del requisit de la desvinculació per al col·lectiu, encara que podria seguir sent un mèrit que els penalitzaria en futurs concursos. El pròxim dia 21 hi ha convocada la Mesa de negociació i veurem si es pot continuar progressant en el tema.
Acord per als Agregats Interins?: un primer pas
La situació d’absoluta paràlisi pel que fa a la contractació de personal derivat de les retallades pressupostàries, han suposat una situació absolutament injusta pel que fa al professorat lector, que ha vist com se li ha negat el seu dret a accedir a un contracte estable vulnerant no només el marc normatiu (com el mateix conveni col·lectiu) sinó el mateix esperit del contracte de professor o professora lector. Davant d’aquesta paràlisi, els membres d’aquest col·lectiu han aconseguit, sempre i quan tinguessin l’acreditació corresponent, que se’ls fes contractes d’interins. Però amb aquests contractes han perdut drets: un d’ells ha estat el reconeixement dels trams de recerca que ja tenien i la possibilitat de demanar-ne de nous. Després d’intenses lluites per part del col·lectiu, la Generalitat sembla haver acceptat, encara que no està formalitzat, que el professorat agregat interí, a partir del 2015 i sense caràcter retroactiu, cobri els trams ja obtinguts i en pugui demanar de nous. Sens dubte, és un primer pas però cal tenir en compte que no tots els col·lectius han quedat inclosos. Un d’ells és el professorat titular interí que ha quedat expressament fora d’aquest possible acord entre Generalitat i Universitats. Cal continuar lluitant perquè tots els col·lectius d’interins tinguin plenament reconeguts els seus trams de recerca, en puguin demanar el que els corresponguin d’acord amb la seva tasca d’investigació i tots plegats puguin cobrar-los amb caràcter retroactiu des que van esdevenir interins.
Promoció interna
La situació de retallades i agressions que hem sofert les treballadores i treballadors del sector públic evidentment també ha afectat el PDI estable. I una d’elles ha estat la paralització de les possibilitats de promocionar. La possibilitat de taxa de reposició del 50% que apareix en el projecte de pressupostos generals de l’estat obre una nova possibilitat en aquest àmbit. Però aquesta possibilitat no pot servir de cap de les maneres per sumar i restar d’un col·lectiu en detriment d’un altre, o dit en altres paraules, que la conversió de Titular d’Universitat a Catedràtic o Catedràtica d’Universitat, d’Agregat a Catedràtic Laboral o de Lector a Agregat o a Titular no pot fer-se en detriment a les noves places de Lector. Aquests passos d’una situació a una altra s’ha de poder fer per mitjà de promoció interna; aquest pas no suposa l’increment de la plantilla ni té el cost de crear una plaça nova. I aquesta promoció interna té tot el sentit si recordem que totes les persones aspirants tenen les acreditacions amb aquesta finalitat. Distingint promoció interna de la de nou accés a la universitat garantim el dret a la carrera professional així com l’ingrés de nou professorat a la universitat.
Comissió de Seguiment del MDA
Tal com vàrem informar des del butlletí de CC.OO., l’Equip de Govern va aprovar el 23 de gener de 2014 un nou Model de Dedicació Acadèmica (MDA), sense haver arribat a un acord al respecte amb els representants sindicals dels treballadors.
En el seu moment, des de CC.OO. vàrem denunciar el risc que l’aplicació d’aquest nou MDA suposi una pèrdua de llocs de treball i/o un empitjorament de les condicions laborals del professorat de la UAB. Per evitar-ho, la pressió de les forces sindicals va aconseguir la creació d’una Comissió de Seguiment del MDA, que té l’objectiu de vetllar pels possibles perjudicis que l’aplicació d’aquest nou MDA pugui causar tant al conjunt del professorat de la UAB com als professors de manera individual (minoritzacions, augment de la càrrega docent, empitjorament de les condicions laborals…).
La creació i posada en funcionament d’aquesta Comissió de Seguiment del MDA ha estat lenta, feixuga i molt complicada, degut principalment a què l’Equip de Govern ha mostrat un desinterès manifest en la mateixa. Malgrat aquesta actitud, la participació activa i enèrgica dels representants de CC.OO. a la Comissió va fer que s’aconseguís aprovar la Normativa de funcionament de la mateixa el passat 9 d’octubre de 2014. Aquesta Normativa preveu la realització de reunions prèvies a cada sessió de la Comissió de Personal Acadèmic, amb tota la documentació que s’hi presentarà, així com l’anàlisi i discussió dels efectes del MDA a cada Departament i a cada professor. A més, la Comissió de Seguiment del MDA servirà per a resoldre els conflictes que puguin plantejar individualment aquells professors que se sentint perjudicats per l’aplicació del nou MDA.
Un cop aprovada aquesta Normativa, i demostrant una vegada més el poc interès i el poc respecte que l’Equip de Govern té per aquesta Comissió en particular i per la feina dels representants sindicals dels treballadors de la UAB en general, l’Equip de Govern no ha trigat a incomplir la Normativa que els seus propis representants havien contribuït a elaborar i aprovat a la Comissió, no convocant la reunió de la Comissió de Seguiment del MDA prèviament a la sessió de la CPA realitzada el 30 d’octubre de 2014. Sessió que hem d’entendre clandestina, per què no només no es va convocar la Comissió de Seguiment prèviament, sinó que la convocatòria de la qual tampoc no figura a la intranet de la UAB en el moment d’escriure aquest comunicat (11 de novembre de 2014).
Des de CC.OO. volem denunciar el menyspreu sistemàtic de l’Equip de Govern a aquesta Comissió, l’incompliment de la Normativa de la mateixa i el poc interès mostrat a aclarir els efectes del MDA. Tot això fa pensar que l’Equip de Govern està interessat a ocultar la realitat que molts professors i Departaments ja estan vivint dia a dia, i és que l’aplicació del nou MDA suposa un augment de la càrrega docent i un empitjorament de les condicions laborals dels professors de la UAB.
Així mateix, des de CC.OO. volem animar als professors que se sentin perjudicats per l’aplicació del nou MDA a denunciar-ho tant al propi sindicat com a la Comissió de Seguiment del MDA, per a forçar a l’Equip de Govern a prendre les responsabilitats de les que tan alegrament es desprèn i a assumir les conseqüències laborals del seu MDA, aprovat sense el consens sindical.
Escola Bressol
L’equip de govern ha anunciat la seva intenció de reduir l’aportació que fa la UAB a l’escola Bressol Gespa dels 190.000 € pressupostats l’any 2014 a 80.000 € pel 20125. És una retallada d’una brutalitat que no té comparació amb la patida per cap altre servei de la universitat, ni de la FUAB, i que faria inevitable la seva desaparició. Tant la comunitat educativa de la mateixa escola bressol, com tots els sindicats de la UAB ens hem començat a mobilitzar, recollint signatures, fent arribar una carta als membres del Consell de Govern, fent comunicats de premsa, etc. Com a primera fita hem aconseguit que la decisió que l’EdG volia que es prengués al Consell de govern del novembre s’hagi posposat fins desembre. Aprofitarem aquest temps per continuar insistint en el valor que té a aquesta escola per a una universitat de campus com la nostra. Podeu trobar més informació i signar en suport a l’escola a la web que ha fet l’AMPA.
Espai de diàleg i negociació
El 22 d’octubre van tenir lloc la reunió del “Espai de diàleg i negociació” que reuneix a la Secretaria d’Universitat i Recerca i els sindicats més representatius (CCOO i UGT), i on van aconseguir el comprimís de crear una comissió per a l’elaboració d’un model de carrera acadèmica. Podeu llegir aquí el resum que hem fet públic al nostre blog.
Mesa General de la Funció Pública
El dilluns 10 de novembre s’ha celebrat una reunió de la Mesa General de la Funció Publica, on esta la Generalitat, CCOO, UGT i IAC, i de la que transcendit públicament el compromís del govern d’abonar íntegrament les pagues extres del 2015 per a tots els treballadors públics. Podeu llegir aquí el comunicat informatiu que s’ha elaborat des de CCOO.
Mesa estatal d’universitats (Acreditacions ANECA).
El 27 d’octubre es va celebrar una nova reunió de la Mesa Sectorial d’universitats sobre el RD que prepara el govern central per modificar els criteris i procediments d’acreditació. Podeu llegir aquí un resum fet pels companys de la Secretaria de Universidades, i aquí un breu resum del principals punts de reforma que planteja la direcció de l’ANECA.
9ª Conferència Internacional d’Educació Superior i Recerca de la Internacional de l’Educació
Més de 80 delegats de tots els continents i procedents de més de 30 països es van reunir a Brussel·les els dies 10, 11 i 12 de novembre per analitzar les principals tendències en el sector i desenvolupar estratègies comunes. Teniu més informació sobre la participació de CCOO aquí.