Davant la pandèmia de Grip A (H1N1) que afecta la població, CCOO exigim l’elaboració d’un pla d’actuació, que tingui per objectiu:
- la protecció de la salut de les persones que formen part d’aquesta institució,
- el control i la reducció de contagi en l’àmbit laboral i acadèmic,
- les mesures organitzatives especifiques i de caràcter transitori que s’han de prendre en la nostra universitat, per afrontar la possible reducció de la plantilla i garantir el funcionament de l’activitat en les millors condicions possibles, sempre preservant la seguretat i la salut del personal.
Els delegats i delgades de CCOO volem denunciar que les accions que ha dut a terme la UAB davant la pandèmia de grip A (H1N1) han estat mínimes, sense comptar amb la nostra participació, i amb unes mancances preventives flagrants.
Com indica el Ministerio de Trabajo e Inmigracion, s’ha de tenir en compte que la proporció d’afectats durant determinades fases de la pandèmia podria ser molt elevada, comportant una reducció important del personal per causa de la malaltia. I, això repercutiria en l’organització del treball i en l’activitat docent. No poden frivolitzar sobre els aspectes relacionats amb l’organització del treball i fonamentalment amb la salut del personal i dels estudiants.
Llegiu a continuació la nostra valoració detallada sobre els disbarats que s’han fet i també la nostra proposta.
Valoració del que s’ha fet
El pla de comunicació
El pla de comunicació de la UAB consisteix únicament, en un mail i en obrir una pestanya en el portal: informació sanitària Grip A, que ens remet a un comunicat institucional on diu les accions que s’han pres davant la pandèmia de la grip A.
Aquestes accions s’han portat a terme de forma unilateral, sense respectar el dret a la consulta i participació que tenim els treballadors i les treballadores en matèria preventiva.
A més, en el mail ens diuen que properament s’implantaran campanyes informatives i preventives adreçades tant al personal com als estudiants, però ara per ara la Universitat no ha adoptat cap mesura, malgrat hi ha recomanacions fetes per les autoritats sanitàries i laborals que només cal posar en marxa.
El document “protocol d’actuació”
Referent el “protocol d’actuació davant d’un possible brot infecciós” que ha elaborat el servei de prevenció i ha aprovat la rectora, hem de dir que no ha estat aprovat pel Comitè de Seguretat i Salut (CSS), que és l’òrgan paritari de consulta i participació en matèria preventiva, i no té en compte moltes de les recomanacions per a l’elaboració d’un pla de contingència davant la Grip A, que han fet les autoritats sanitàries i els departaments de Treball, de Salut, d’Innovació, Universitat i Empresa, com són:
- determinar els grups de riscs en funció de l’ocupació i risc de contagi de la malaltia;
- les mesures ambientals dels espais de treball i aularis;
- les mesures organitzatives excepcionals que s’han de prendre per afrontar les baixes per malaltia o per la necessitat de tenir cura d’un familiar afectat,
- les mesures per al personal especialment sensibles i les treballadores i estudiants embarassades o en període de lactància;
- les mesures higièniques, individuals i les recomanacions quan la neteja de les instal•lacions.
Ens parla “d’un possible brot infecciós” però no defineix quin o a quins tipus es refereix. Per tant, dóna a entendre que serveix tant per la pandèmia de grip A, com en cas de tuberculosis, si hi ha un brot de legionel•la, davant del virus Ébola o d’una grip comuna, però sense proposar cap mesura de prevenció i de protecció en cap cas.
Evidentment, el sentit genèric en prevenció i salut laboral és inacceptable.
A més, l’objectiu d’aquest protocol és que no posi en perill el funcionament i manteniment dels serveis de la Universitat.. Per això, s’estructura com si es tractés d’un incendi, d’una amenaça de bomba, d’una ventada, etc., és a dir, com un pla d’autoprotecció.
Conseqüentment proposa uns nivells d’actuació en el que s’evacua, en primer lloc, els estudiants, i en un segon nivell, tot el personal. Hagués estat de pel•lícula, i tot un detall incloure en el primer grup a les dones embarassades o en període de lactància i al personal especialment sensible.
L’adaptació a les recomanacions de la Generalitat
Respecte el document que la UAB ha adaptat de les mesures d’actuació recomanades per la Generalitat de Catalunya per a universitats catalanes “Mesures davant la grip A”. Hem de dir que aquesta adaptació-resum la considerem vergonyosa, infumable i inacceptable, ja que es limita a retallar i enganxar la part de les recomanacions generals del document i poca cosa més.
Han desestimat les mesures organitzatives, ambientals i de comunicació, així com la prevenció i atenció sanitària (podeu comprovar-ho en el document complet MesuresGripA_Universitats.pdf).
Volem ressaltar que les recomanacions de la la Generalitat són d’obligat compliment, segons ens va informar el president del CSS en la darrera sessió, que va tenir lloc el passat 23 de setembre.
Per tot això, CCOO considerem que aquestes accions són insuficients i, a més, no donen respostes preventives i actives als treballadors i les treballadores, i en termes globals a totes les persones que formem part d’aquesta Institució.
En aquest sentit insistim en la responsabilitat legal que té la UAB de garantir el dret a la protecció de la salut del personal de la Universitat, els estudiants, els visitants i el personal de les empreses externes.
A més, s’ha vulnerat la legislació vigent en matèria preventiva: la nostra participació en prevenció ha quedat en paper mullat, tot i que la llei ens dóna dret a la participació en l’elaboració d’aquest pla.
El protocol i les actuacions que s’estan duent a terme no han estat aprovades pel CSS, fins i tot la presidència ha qüestionat que hagi d’aprovar-les, malgrat que les recomanacions de les autoritats laborals diuen que es vehiculi a través del CSS; i el servei de prevenció ha estat qui ha elaborat les accions, els dos documents, el protocol d’actuació davant un possible brot infecciós i el resum document de mesures de la Generalitat, assistint de forma unilateral a la part institucional.
S’ha obviat que la llei diu que el servei de prevenció ha d’assessorar i assistir a l’empresari, al personal i als seus representants i els òrgans de representació especialitzats.
Proposta de CCOO
Des de CCOO exigim l’elaboració d’un pla d’actuació en cas de pandèmia de la grip A, que:
- Estigui elaborat per una comissió de treball paritària dins del CSS i amb l’assessorament del servei de prevenció.
- L’objectiu d’aquest pla sigui la protecció de la salut de tot el personal que forma part de la institució, proposant les mesures de prevenció i d’organització per afrontar la possible reducció de la plantilla i garantir el funcionament de l’activitat en les millors condicions possibles.
- El pla tingui un caràcter transitori, i que es doni a conèixer a tota la comunitat universitària.
I que reculli les recomanacions de les autoritats sanitàries i laborals, com són:
- L’aplicació, de forma immediata, de mesures generals d’higiene personal, higiene respiratòria i de la neteja dels espais de treball, aules i locals.
- Les mesures organitzatives per afrontar la reducció de plantilla, preveient les substitucions pels casos de baixa ja sigui per malaltia del treballador o treballadora o per atendre un familiar.
- Les mesures ambientals per tal de garantir la correcta ventilació dels espais de treball.
- Les mesures preventives que garanteixin la protecció del personal especialment sensible, treballadores o alumnes embarassades o en període de lactància.
- Identificar els grups de risc de contagi en funció de l’activitat que realitza el personal i la proposta de mesures de control i de reducció del risc.
- S’elabori el pla de comunicació i la revisió periòdica seguint, en tot moment, les recomanacions de les autoritats sanitàries i laborals.
- Es realitzi el seguiment de les mesures proposades en el pla.
En els links següents podeu trobar els documents referents a la Grip A:
– guia_griA.pdf (Orientacions per a la intervenció sindical a l’empresa davant la pandèmia de Grip A. CCOO)
– MesuresGripA Universitats.pdf (Mesures d’actuació a les universitats catalanes en relació amb la pandèmia de la Grip A. Generalitat de Catalunya. Departaments de Salut, d’Innovació, Universitat i Empresa)
– guiaPlanActuacionEmpresas.pdf (Guía para la elaboración del plan de actuación de las empresas o centros de trabajo frente a emergencias. Pandemia de gripe. Julio 2009 Gobierno de España. Ministerio de Sanidad y Politica Social. Ministerio de Trabajoe Inmigración. UGT.CCOO.CEOE.CEPYME)
– protvga2009.pdf (Pla d’actuació a Catalunya enfront d’una possible pandèmia de grip. Protocol per a la prevenció de la infecció pel virus pandèmic (H1N1) 2009 en centres sanitaris en la fase 6. 31 de juliol de 2009. Generalitat de Catalunya. Departament de Salut)
– pandemia.pdf (Recomanacions a les empreses per a la planificació de les mesures d’emergència en cas de pandèmia de grip. Generalitat de Catalunya. Departament de Treball)
– gripeA.pdf (Ministerio de Educación.CRUE: Guía del plan de contingencia ante la pandemia de gripe A(H1N1))
– Ministerio de Trabajo E Imigración: Criterio operativo nº80/2009 sobre medidas y actuaciones de la inspección de trabajo y seguridad social relativas a situaciones derivadas de la gripe A (H1N1)