PRESENTACIÓ
Aquests quatre anys no han estat fàcils pels treballadors en general, i el PAS-F de la UAB no ha quedat al marge. Pensem que els factors principals que ens han dificultat assolir els nostres objectius són:
D’una banda, tant l’anterior Rector en la seva última etapa com l’actual Equip de Govern, han desenvolupat una línia d’atac a la negociació col·lectiva de les nostres condicions de treball, substituint-les per una política de mesures unilaterals que els ha permès premiar i castigar al seu gust. La Junta, i especialment el nostre sindicat, som l’obstacle principal per aconseguir aquest objectiu i per això se’ns ha intentat arraconar per tots els mitjans, tant els propis de la negociació com els del normal funcionament institucional (expulsió de les comissions delegades del Consell de Govern, intents d’impedir la difusió dels comunicats, etc).
El segon factor és la crisi econòmica que ha colpejat durament als treballadors del nostre país i d’arreu del món als últims dos anys. Una crisi, no ho oblidem, causada pels mateixos que se’n volem aprofitar d’ella per collar encara més als treballadors. A les administracions públiques, i en concret a la nostra universitat, aquesta crisi ha estat una mena de coartada universal per a negar-nos cap millora en les nostres condicions de treball i per escampar tot un discurs sobre el privilegi de treballar a la UAB. Aquest cinisme que l’actual gerent manifestava en el blog que va haver de tancar, continua en el rerefons del seu pensament i continua present en totes i cadascuna de les seves actuacions.
El tercer factor és que les forces sindicals no sempre hem estat capaces de mantenir un discurs unitari i que arribés amb claredat a tots els treballadors i treballadores. Cal que els nostres esforços s’uneixin per fer front a la gerència i assolir els nostres objectius, ja que confondre aquest principi amb missatges de confrontació sindical només servirà per afeblir-nos com a Junta i de retruc als PAS-F de la UAB.
Les millores aconseguides en aquests quatre anys han estat, en la seva immensa majoria, fruit de la mobilització del conjunt de la plantilla, de la nostra capacitat per plantejar propostes a la Junta i de la unitat entre els diferents sindicats que hi formem part.
Aquí trobareu un petit balanç de com han anat els diferents temes i, el que és més important, uns eixos programàtics per avançar millorant els propers quatre anys.
Estem convençuts que, en moments de dificultats cal, més que mai, una opció sindical que planti cara a la gerència, que sigui capaç d’elaborar i impulsar propostes per resoldre els problemes que tenim el PAS funcionari. Volem que ens continueu ajudant a ser aquesta opció el proper 27 de maig i cada dia dels propers quatre anys. Cal treballar conjuntament per millorar les nostres condicions de treball.
BALANÇ
Lluita contra la precarietat
Per a CCOO, la reducció de la precarietat sempre ha estat un dels eixos de la nostra activitat sindical. Per això hem demanat sempre convocatòries bianuals d’oposicions i hem vetllat pel respecte dels drets del personal interí i dels pools. No és casualitat, doncs, que el primer acord signat per la Junta al 2006 fos el referent a l’adjudicació de les places per a aquells que van guanyar les oposicions d’auxiliars administratius i la regularització definitiva de les places de pool.
Posteriorment, al desembre del 2007, varem signar un nou acord de 70 noves places d’auxiliar administratiu on el procediment assegurava la valoració de l’experiència professional adquirida durant el període d’interinatge. Les oposicions finalment van tenir lloc a la primavera del 2008 i des de CCOO portem mesos insistint en la necessitat d’una nova convocatòria.
L’estabilització també es va fer extensiva al personal bibliotecari interí que, mitjançant l’acord impulsat per CCOO i signat per la Junta al febrer de 2008, va estructurar 7 places.
Promoció a l’escala administrativa i de gestió
A desembre de 2007 i desembre de 2008 vam signar dos acords per a la promoció del personal administratiu a l’escala de gestió. Aquests acords han permès la promoció de vint treballadors, valorant l’experiència i la professionalitat de les persones que es promocionen. Aquests principis han assentat les bases de futures convocatòries.
La proposta de Gerència envers el manteniment de l’escala auxiliar com escala pròpia, fa que es transgredeixi l’esperit de l’acord per a la promoció a l’escala administrativa, el qual facilita tant el nombre de places com el procés de selecció.
Plantilla
Les negociacions obertes amb la Gerència durant l’any 2008 no van arribar a bon port, malgrat els esforços de la Junta i del nostre sindicat per flexibilitzar les propostes. Per a la gerència, l’objectiu fonamental era demostrar al PAS funcionari que es podien aplicar increments per a una bona part de la plantilla, sense l’acord de la Junta. Es tractava doncs, de deslegitimar als sindicats i de reafirmar que ells tenien la paella pel mànec. Que per intentar-ho haguessin de repartir tants diners, demostra la irresponsabilitat dels nostres directius i governants.
El resultat final va ser una quantitat de treballadors que van rebre increments retributius de manera parcial i distorsionada, molts altres sense cap reconeixement i millora, una plantilla amb més greuges comparatius que mai i tot un reguitzell de promeses incomplertes, començant per les biblioteques, seguint per la “titulació pròpia” i acabant per la “carrera professional”.
Pel que fa als companys que fan feines de gestió sense tenir la titulació per accedir a la categoria, per molta flexibilitat que tant els afectats com els sindicats hem demostrat, finalment hauran de ser els tribunals els que solucionin aquest greuge.
Retribucions
Durant aquests anys hem mantingut la clàusula de revisió salarial en funció de l’evolució de l’IPC anual i hem aconseguit avançar en una de les nostres reivindicacions històriques: les pagues extres dobles. A la Mesa General d’Universitats, a finals del 2008, els sindicats van signar amb les gerències el cobrament íntegre del complement específic, encara que aplicat de forma gradual (el 55% a la paga extra de juliol del 2009 i el 100% de la de desembre). Ara les gerències intenten posar en qüestió aquest acord. Des de CCOO continuarem les mobilitzacions per exigir el respecte i el compliment als acords signats.
Conciliació de la vida laboral i familiar
Al setembre del 2008, a la Mesa General d’Universitats, CCOO i les gerències vam signar l’“Acord Concilia” per a tot el personal de les universitats públiques catalanes, que suposa unificar a l’alça les diferents normatives d’aplicació referents a permisos, reduccions de jornada, etc.
Per gaudir dels dies addicionals de vacances que marca l’EBEP (mantenint, evidentment els que ja gaudíem fruit d’acords anteriors) vam haver d’esperar a que CCOO guanyés als tribunals una demanda referent al PAS-L i a que les mobilitzacions del PAS trenquessin d’immobilisme de la Gerència que, finalment, va signar un acord de reconeixement al novembre del 2009.
Acció Social
Un dels greuges del PAS funcionari de la UAB respecte a companys d’altres administracions públiques era la inexistència d’un Fons d’Acció Social. A l’any 2009 vam aconseguir signar un acord de Fons d’Acció Social (FAS) i, posteriorment, la seva unificació amb els companys del PAS laboral, en un sol FAS per a tot el Personal d’Administració i Serveis de la UAB.
Carrera professional
La Gerència ha incomplert sistemàticament els seus calendaris per l’elaboració d’una proposta de carrera professional. Desprès de més d’un any de donar voltes al tema encara no ha presentat cap proposta concreta.
A CCOO creiem que les possibilitats de promoció al lloc de treball que obre l’EBEP s’han d’aprofitar per donar forma a una proposta que respongui a les necessitats dels treballadors. Nosaltres ens hem esforçat per fer una feina d’anàlisi, de coneixement de diverses experiències i d’adaptació a les necessitats de la plantilla del PAS de la UAB. Fruit de tot això, hem elaborat una proposta articulada i coherent de carrera professional que vam presentar a debat de tots els treballadors i treballadores a l’estiu de 2009.
Salut Laboral
CCOO en aquests anys ha exercit un seguiment continuat de la política de salut laboral i prevenció de riscos de la universitat, denunciant tots aquells incompliments o deficiències detectades en el sí del Comitè de Seguretat i Salut (CSS) i, també, davant la Inspecció de Treball, com ara: la manca del Pla de Prevenció, les deficiències en les avaluacions de riscos i en la planificació de l’activitat preventiva. També ha exigit que tots els edificis disposin del Pla d’Autoprotecció, que es reactivin les comissions de riscos psicosocials, que la vigilància de la salut es faci tenint en compte els riscos del lloc de treball i que s’investiguin els accidents amb la màxima celeritat.
CCOO entén la salut laboral i la prevenció de riscos com un procés continu de millora de les condicions de treball que permetin un entorn de treball segur i saludable, per això les nostres delegades i delegats de prevenció continuaran treballant per garantir els nostres drets en matèria preventiva.