Informacions setmanals PAS Funcionari

La carrera professional: una proposta allunyada de la realitat del PAS

En el darrer informacions setmanals ja us vam avançar una primera valoració a l’espera de rebre la proposta definitiva, per tal de fer-vos arribar la nostra opinió.

El passat 9 de maig l’equip de govern va fer arribar a tot el PAS el document amb el model de carrera professional que ens proposen. Volem agrair la opinió i la feina feta als companys del PAS que han participat però lamentem que hagi calgut contractar a dues persones expertes del PDI per elaborar l’informe final, i que constin els seus noms en portada i no els dels companys. També ens hauria agradat un procés participatiu amb la implicació de tot el PAS, donada la magnitud i les repercussions d’un model de carrera professional.

La proposta comença per separar el PAS en dos grups diferenciats en funció del grup o escala i defineix 5 trams de 6 anys, amb dificultat creixent, que seran avaluats cadascun d’ells en funció de 4 dimensions: la trajectòria professional, la formació i l’aprenentatge, la contribució a projectes extraordinaris, i l’avaluació de l’acompliment.

Per a l’avaluació es tindrà en compte aspectes com ara “ser actiu en simposis, seminaris i jornades”, “haver fet formació externa relacionada amb el lloc de treball (mínim 60 crèdits)”, “és capaç de substituir a persones absents, que ocupen llocs equivalents o fins i tot superiors” o “té una bona relació amb els usuaris, és empàtic/a”. La majoria d’aquests aspectes no té un encaix clar en els llocs de treball i queden subjectes a les consideracions del cap, arribant a crear desigualtats entre les carreres de diferents treballadors i treballadores.

D’aquest model de trams, dimensions, i la seva avaluació no es pot inferir en què consisteix la carrera professional: ens hauria agradat més concreció, més claredat, i menys subjectivitat, de manera que qualsevol treballador o treballadora, en el seu lloc de treball, pugui saber exactament en què consisteix la carrera professional, i que aquesta no quedi condicionada pel cap directe, les necessitats del servei o de les càrregues de feina.

Es vol, també, aprofitar la carrera professional per solucionar molts d’aquells temes que fins ara no s’han tractat de manera directa: la selecció, la formació, la promoció, el funcionament per objectius o la qualitat de la gestió. Creiem que aquests temes són prou importants com per tractar-los per separat i no han d’estar supeditats a la carrera professional que, recordem, ha de ser voluntària.

I, per acabar, la proposta no té un pressupost assignat, de manera que és impossible valorar si l’esforç que comportaria aconseguir un tram tindria una retribució econòmica que el compensés.

Al 2018 ja vam fer la nostra valoració i vam demanar que la carrera fos clara, simple, universal, justa i transparent. Amb aquest model tenim clar que no es compleixen aquestes reclamacions. En cap cas, podem acceptar que a la proposta es discrimini a les treballadores i treballadors amb contracte a temps parcial. També es va deixar clar que la carrera professional l’hauria de poder gaudir tothom des del primer moment, i que s’hauria de desplegar un cop definida clarament l’RLT, les funcions de cada lloc de treball i la formació associada, aspectes aquests que són fonamentals pel bon funcionament de la plantilla i pel reconeixement, amb o sense carrera professional.

Jornada sobre l’Afectació del consum de l’alcohol al cervell

El passat 1 d’abril vam enviar a tot el PAS un comunicat on convidàvem a tota la comunitat universitària, a assistir a la jornada.

Per a totes aquelles que no vàreu poder assistir, podeu visualitzar les ponències fent clic aquí.

Les dones volem viure amb salut!

Ahir dimarts 28 de maig es va celebrar el Dia Internacional d’acció per la salut de les dones.

La desigualtat entre homes i dones es produeix també en termes de salut. El domini de la societat patriarcal, que es resisteix a perdre poder, actua de manera perillosa per a la salut de les dones.

El món del treball és un factor clau per lluitar contra les desigualats. Les malalties professionals, reconegudes i no reconegudes, constitueixen una font de dolor per a moltes dones, i, en canvi, reben una ínfima atenció institucional i un tractament molt deficient. L’augment dels accidents de treball in itinere i vinculats a la contractació temporal afecten més les dones que els homes.

Processos naturals com l’embaràs, el part i la menopausa esdevenen excessivament instrumentalitzats, amb intervencions abusives i medicalitzades. L’anticoncepció s’ha centrat preferentment en les dones, amb tractaments hormonals que presenten molts efectes secundaris. Cal aplicar sense demora les directives de l’OMS i del Consell d’Europa en relació amb l’autonomia i el consentiment informat de l’embaràs i el part.

Si voleu llegir el manifest de CCOO podeu fer clic aquí.

Potser t'interessa

Treball a distància, teletreball i horaris de serveis

Amb l’entrada del nou equip de govern la gerència ha anat perdent voluntat negociadora en …