Ens volem vives i lliures!
Amb motiu del Dia Internacional de la No violència contra dones i nenes del pròxim 25 de novembre, hem elaborat un manifest per difondre un cop més el rebuig a la violència que pateixen les dones per ser dones. Si el voleu llegir, podeu fer clic aquí.
ACORDS de la MESA d’UNIVERSITATS: Concreció i aplicació a la UAB
La setmana passada us vam enviar un seguit d’acords que vam signar a la Mesa general d’Universitats i a la mesa negociadora del 6è Conveni. Després de la nostra publicació, hem rebut consultes relacionades amb alguns dels acords publicats i en relació a les negociacions del Calendari Laboral de 2019. A continuació intentarem donar resposta als dubtes plantejats:
Acord increment retributiu 2018. A finals de novembre rebrem dues nòmines (nòmina de novembre i retroactiva). A la nòmina corresponent al mes de novembre veurem actualitzats tots els conceptes retributius en un 1’75% més la quantitat corresponent al 0’2% (quantitat fixa de 75’32€) que equival a uns 5/6€ depenent de si es tenen 14 o 12 pagues. Aquest concepte apareixerà dins del complement específic pel PASF i amb un nou concepte retributiu pel PASL. A la nòmina retroactiva, és rebrà l’1’50% d’1 de gener a 31 d’octubre, més el 0’25% d’1 de juliol a 31 d’octubre, més el 0’2% de 1 de gener a 31 d’octubre.
Acord Incapacitat Temporal al 100%. Totes les baixes, que per qualsevol causa o contingència s’hagin iniciat del 19 d’octubre en endavant, gaudiran del 100% de les retribucions des del primer dia. Les baixes iniciades amb anterioritat al 19 d’octubre, es regularan amb la normativa anterior on es descomptava un 50% els tres primers dies de baixa i un 25% del quart al vint-i-u.
Pel que fa a les indisposicions es manté la normativa actual, que s’estableix en 8 dies laborables a l’any i d’un gaudi de fins a 3 consecutius, a excepció de les persones treballadores que acreditin un certificat mèdic, on en aquest cas, no existeix el límit de dies anuals. A 30 de juny de 2019, es revisarà de nou un cop contrastades les dades d’acolliment al permís de les 7 Universitats Públiques.
Acord jornada de 35 hores setmanals i 1462 hores anuals. Els sindicats de CCOO, CAU i UGT i les gerències de les 7 Universitats Públiques vam signar un acord que restableix plens efectes a l’article 42 del 6è Conveni, tot i que aquest ara ha de passar el control de legalitat del Departament de Treball de la Generalitat, requisit necessari per a qualsevol publicació de la modificació de l’article.
Seguint amb l’acord per tornar a les 35 hores, el plantejament majoritari de les consultes rebudes van orientades a quin escenari es planteja a inicis del l’any vinent amb la signatura del Calendari Laboral del 2019.
Si fem memòria els darrers anys, la imposició dels Governs Estatal i Autonòmic, ens van obligar a signar acords compensatoris de jornada que ens han ajudat a assumir una retallada amb el menys greuge possible i sense haver d’embarcar-nos en demandes judicials. No haver-ho fet ens hauria portat a una aplicació estricte de la jornada legal de 37,5 hores setmanals.
Si recordeu, primer vam acordar les iniciatives de millora els anys 2014, 2015 i 2016. El 2017 vam signar un acord similar que canviava la presentació d’iniciatives, per l’assistència a una sèrie d’activitats per a la millora dels serveis que finalment van acabar amb l’assistència a unes conferències. Finalment durant aquest 2018 ha estat d’aplicació l’acord per al foment de la participació en activitats formatives. A aquesta mesura compensatòria, se sumaven els 10 minuts de cortesia diaris i la resta d’hores encabides dins del calendari laboral i dies d’assumptes particulars.
Arran de la signatura per part del nostre sindicat del II Acuerdo para la mejora del empleo público y de condiciones de Trabajo el passat mes de Març de 2018, s’obria la porta a negociar en cada àmbit de treball la tornada a les 35 hores setmanals i a les 1462 hores anuals. Les gerències a la Mesa General d’Universitats van acceptar treballar des del primer esborrany de proposta que va enviar CCOO de la UAB, tot i que en el decurs de la negociació es va decidir, amb encert, portar-ho a la Mesa de Negociació de l’àmbit de conveni. Entenem que se li dóna més força al contingut acordat. Celebrem que la signatura de l’acord hagi estat de la mà dels companys del CAU i de la UGT, ja que tots enteníem que no podia ser d’un altra manera. Estem convençuts que lluitarem plegats per aconseguir la implementació a la nostra universitat.
Ara el que toca, és signar un calendari laboral de 35 hores sense cap mena d’artificis. Això de facto ens portarà a no signar cap acord compensatori, potser haurem de renunciar a les mesures compensatòries però, això sí, tornarem a tenir una jornada de 7 hores diàries.
Algunes consultes ens pregunten per la flexibilitat. Ja hem anat transmetent que la tornada a les 7 hores diàries no pot invalidar ni l’Acord de Flexibilitat de la Jornada Laboral, Formació i Teletreball ni l’Acord per establir una oferta formativa i fomentar el teletreball, tots dos signats l’any 2013 i que no tenen mesures compensatòries de la jornada. En conseqüència, l’aplicació de les 35 hores setmanals no pot comportar cap greuge, ja que també es mantindrien els acords de conversió d’hores de flexible en hores acordades i la resta d’acords que hem anat recollint al Manual d’aplicació de la Normativa sobre Jornada Laboral, Horaris i Permisos del PAS de la UAB.
Finalment enviem un missatge a la gerència i els convidem a que siguin valents en liderar amb nosaltres la restauració de la jornada establerta al conveni. I si la Generalitat hi posa traves, ens trobarà al seu costat per lluitar i aconseguir-ho! Sembla que el primer pas ja s’ha donat, suspenent la reunió per tractar el calendari, prevista pel 22 de novembre i ajornant-la fins el 10 de desembre, esperant la decisió del Departament de Treball al respecte.
Compromís ferm, serietat i rigor davant els Riscos Psicosocials a la UAB
Com a treballadors i treballadores tenim el dret, recollit a la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i al Reglament dels Serveis de Prevenció, que la nostra universitat contempli els riscos psicosocials dins del pla de prevenció, a l’avaluació de riscos i a la planificació de l’activitat preventiva. Aquests riscos són condicions de treball derivades de l’organització del treball i que poden perjudicar la salut dels treballadors i treballadores.
Això que es recull a la Llei de Prevenció de Riscos Laborals de l’any 1995, la nostra universitat no s’ha posat seriosament fill a l’agulla fins fa ben poc. L’any 2003 la universitat va començar a fer les avaluacions de riscos psicosocials amb el mètode CoPsoQ-istas21, una eina amb un reconeixement internacional i adaptat al nostre marc per l’Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut – ISTAS (Fundació Autònoma promoguda per Comissions Obreres). Però vam detectar deficiències greus a les avaluacions i a les mesures correctores que ja vam denunciar l’any 2007 a inspecció de Treball. L’any 2010 vam promoure unes jornades informatives sobre els riscos psicosocials. L’any 2013 i 2015 la nostra secció va defensar al Comitè de Seguretat i Salut (CSS) la continuïtat de la utilització del mètode CoPsoQ-istas21 com a eina per avaluar els riscos psicosocials enfront a altres propostes menys garantistes per als interessos dels treballadors i treballadores.
A diferència d’altres eines d’avaluació de riscos psicosocials, l’ISTAS 21 incorpora als representants dels treballadors en els equips de treball que adapten l’avaluació a la realitat de l’empresa i analitzen les dades obtingudes i les mesures preventives proposades. El mètode és complex però té la gran virtut d’extreure molta informació concreta des de la visió dels treballadors i les treballadores. Alhora es garanteix la participació dels representants dels treballadors per tal de supervisar que les mesures correctores apuntin als problemes reals a la feina, i a la vegada, se supervisi l’execució d’aquestes mesures i la fiscalització als i les responsables d’implementar-les. És cert que potser de vegades sigui complicat i feixuc el procés i encertar bé a l’anàlisi, però el progrés des que es van començar a implementar és evident i hem de sentir-nos satisfets, alhora que hem de continuar cercant les millors fórmules perquè esdevingui una eina més útil.
La universitat va començar a fer avaluacions programades de riscos psicosocials l’any 2014 i els nostres delegats i delegades de prevenció han estat els únics representants dels treballadors què han participat en totes les avaluacions programades. Així també, els nostres delegats han demanat avaluacions i intervencions no programades motivades per situacions psicosocials desfavorables, requerint en alguns casos a la Inspecció de Treball de la Generalitat que iniciés requeriments a l’empresa.
La universitat té avaluades les situacions per als treballadors i treballadores d’alguns centres de treball, però queda molta feina a fer. Clarament podem dir què va tard en les avaluacions, en la posada en marxa de les mesures preventives proposades, programades i acceptades per la mateixa universitat i en el reconeixement dels accidents i baixes laborals motivades pels riscos psicosocials.
Un exemple clar de l’actitud passiva de la nostra universitat envers els riscos psicosocials, és la situació que viuen els companys i companyes del Servei d’Ocupabilitat (SO), on l’avaluació de riscos psicosocials va detectar situacions desfavorables amb mesures preventives correctores d’alta i mitjana prioritat. Aquestes mesures requereixen canvis estructurals en l’organització del treball, que la universitat encara tenir-les programades, quantificades i determinat el seu responsable, no ha acabat d’implementar-les.
Els delegats i delegades de prevenció de CCOO fem un seguiment curós de les respostes a les avaluacions i aquest cas no és una excepció. Exigirem que es compleixin totes les mesures acordades amb la universitat. En aquest sentit, ja hem registrat escrits per sol·licitar l’estat de totes les avaluacions de riscos psicosocials fetes fins ara i continuarem treballant per detectar els possibles riscos de cada avaluació amb transparència i exigència.
Compensació de les despeses de transport públic per assistència a la mútua
Si us trobeu en alguna ocasió que heu d’assistir a la Mútua degut a un accident de treball, us animem a que consulteu la informació que ha elaborat el nostre sindicat al respecte. La podeu consultar aquí.