Reorganització d’estructures: Col·lectius d’auxiliars de serveis
Ahir ens vam reunir amb la gerència per parlar dels principis bàsics de la reorganització. Cal recordar que també s’han celebrat comissions de treball on no hem parat de defensar la nostra proposta de quins haurien de ser els principis bàsics a fixar.
De la reunió us podem avançar els següents aspectes:
1. Després de diversos anàlisis, la gerència per fi reconeix que existeixen tasques logístiques.
2. La participació del PAS a en tot el procés és imprescindible per obtenir l’èxit esperat. En conseqüència, i després de que ho demanéssim a totes les sessions que s’han celebrat, us podem informar que es crearan comissions tècniques a cada facultat que estaran formades com a màxim per 7 membres, on a part del deganat i l’administració de centre, hi podran participar els treballadors dels serveis inclosos en el procés. Des de CCOO us animem a presentar-vos voluntaris i a treballar-hi activament.
3. La gerència considera necessari que el model final estigui format per estructures iguals a tots els centres, tot i tenir en compte que en algunes facultats poden existir particularitats, que portin a regular algun tipus d’estructura específica.
4. Hem tornat a traslladar el malestar del col·lectiu a la gerència ja que aquest percep que tot el procés s’està fent a espatlles seves. A ningú se li escapa que les treballadores i treballadors seran els únics que poden garantir que la reorganització s’implanti amb èxit.
5. Com a últim punt i no menys rellevant, hem tornat a recordar a la gerència que volem un acord global per a tot el grup d’auxiliars. Que no podem oblidar als auxiliars de serveis de biblioteques i de vigilància, ja que el conveni obliga a tractar a tot el grup IV.
Com a valoració final considerem que la reunió d’avui ha servit per esvair dubtes que fins ara desconeixíem i alhora s’ha fet palès que tot i seguir estant en posicions allunyades, estem més a prop que quan vam començar.
Lluita contra la precarietat: el personal temporal de cap 1 de la UAB
Com ja us anunciàvem el proper 4 de juny hi ha prevista una reunió amb la gerència referida a la reivindicació del comitè d’empresa d’avançar també en l’estabilització del personal precari que no és de suport a la recerca (llistes de substitucions, contractes de relleu, contractes temporals per diverses causes, indefinits no fixes).
La lluita contra la precarietat, en tots els col·lectius, ha estat un eix fonamental de la nostra acció sindical i estem satisfets de que haguem pogut comptar amb el suport de la resta de sindicats presents en els organismes unitaris. Ara sembla que alguns han començat la pre-campanya electoral i han decidit trobar el seu referent en el “Màgic Andreu”, ja sabeu, aquell de les medalles…
Per si voleu conèixer el que hem fet des de CCOO, i abans de presentar un balanç de la feina d’aquest quatre anys, que farem quan toca, us fem un resum de com hem anat treballant aquest tema.
Des de CCOO al nostre darrer programa ja vam fixar l’objectiu de lluitar contra la precarietat i durant els darrers quatre anys hem dut a terme una reivindicació continua a totes les reunions amb gerència.
Per portar a terme aquesta legislatura hem fixat dos objectius clars: El primer ha estat el de garantir la continuïtat del tots els treballadors temporals, tant de capítol I com de capítol VI. El segon ha estat la reivindicació ininterrompuda per que tots aquests treballadors puguin millorar les seves condicions laborals per poder equiparar-se als drets del personal fix.
Si fem memòria, a les darreres eleccions a rector (finals de maig 2011) vam exigir als candidats a rector, que en el seu programa es comprometessin a incloure un punt on es garantís la permanència de tot el personal temporal, i així ho va fer el candidat guanyador.
Després vam presentar al Comitè dues propostes que regulaven millores per a les condicions laborals dels treballadors de capítol I com de capítol 6. Us adjuntem les dues actes del Comitè d’empresa on es recullen les dues propostes: acta CE 11-7-12 i acta CE 25-6-13. Posteriorment van ser tractades a les negociadores ordinàries i es va crear la comissió de regulació de capítol 6, i també la gerència va dir que estudiaria els casos de les llistes de temporals de capítol I.
Durant l’any 2014 CCOO vam pressionar a l’Equip perquè el tracte als treballadors/es de les llistes de substitucions fos el mateix que el dels funcionaris interins, ja que els laborals patien períodes d’atur massa llargs. A mitjans del 2014 ja no hi quedava ningú al carrer.
El 20 de gener d’enguany el Comitè va ser cridat per la gerència per presentar-nos la resposta a la proposta de regulació de contractació dels temporals de capítol I. Era una primera aproximació, tant pel que fa a la conversió contractual dels treballadors temporals a indefinits, com pels que ja ho són, que també tinguin la possibilitat d’accedir a la plaça per la que ja va guanyar una convocatòria pública.
La reunió del 4 de juny ens ha de permetre concretar nous avenços i apropar-nos a l’objectiu de reduir al mínim la precarietat en aquest col·lectiu.
CCOO reclama que el PAS laboral pugui votar en urna i per correu al nou comitè d’empresa
CCOO ha recorregut la decisió que ha pres la mesa electoral (contraria a la opinió dels sindicats presents en la reunió) d’imposar el vot electrònic per la votació del proper comitè d’empresa. Ho hem fet perquè l’experiència dels tres últims processos electorals ens ha demostrat que aquest mètode comporta molta litigiositat (tres impugnacions en tres eleccions), sense garantir un augment significatiu de la participació (a les eleccions de PDI del dilluns 25 van votar el 10.3 % dels laborals i el 30.5 % als funcionaris). Però és que, a més, en el cas concret del PAS laboral es tracta d’ un col·lectiu amb una forta presencialitat al seu lloc de treball, però que en moltes ocasions no disposa d’un ordinador d’accés individual on poder votar amb la confidencialitat i la tranquil·litat necessàries. Tampoc té lògica que s’imposi un mètode des de la gerència sense l’acord dels agents participants a les eleccions.
De moment el procés continua segon el previst i la impugnació no altera el calendari.
Us anirem informant.
El Tribunal Suprem clava un nou cop a la reforma laboral del Govern del PP
El Tribunal Suprem ha donat la raó a CCOO i UGT declarant nul·les les causes econòmiques justificatives de l’acomiadament col·lectiu en el Sector Públic, previstes en l’Art. 35.3 del Reglament dels Procediments d’acomiadaments col·lectius i suspensió de contractes i reducció de jornada, aprovat després de la reforma laboral del Govern del Partit Popular. Com vam denunciar en el seu moment aquestes modificacions i esmenes de l’Art. 35.3 van ser proposades des de la bancada de CiU al parlament.
La nul·litat es produeix perquè les causes economitzes justificatives de l’acomiadament col·lectiu en el sector públic excedeixen del previst en la nova disposició addicional vintena afegida a l’Estatut dels Treballadors en la reforma laboral del partit popular: ens volien imposar unes normes pitjors que per la resta del sector privat.
Teniu més informació aquí.