Capítol VI: reclamacions d’estabilització i presentació pel CAU d’un conflicte col·lectiu
Tal i com va quedar a la última assemblea abans de l’estiu des del comitè hem anat fent entrevistes individuals amb els treballadors que han volgut reclamar la conversió dels seus contractes de temporals en indefinits. Estem pendents de presentar a la empresa la documentació que acredita que compleixen tots els requisits legals i per tant han de ser estabilitzats.
Hem sabut que al juliol el CAU va presentar una demanda de conflicte col·lectiu on demana que els temporals passin a indefinits i les seves places siguin considerades estructurals, pressupostades al capítol I incloses a la relació de Llocs de treball.
Quan des de la plataforma de capítol VI van començar a fer córrer aquesta idea des de CCOO els hi vam fer arribar un llistat de preguntes al seu advocat per ajudar-nos a definir una posició. Tant les seves respostes com el que ens van dir els advocats de CCOO ens van convèncer que aquesta no era la millor via, i que era important pressionar per aconseguir resultats en la negociació. Quan el comitè va debatre el tema es va consensuar esperar al final del procés negociador i si aquest anava malament decidir en assemblea les accions a emprendre. Ja sabeu que les negociacions han avançat força en el tema de conversió de temporals a indefinits i encara no han concretat els temes d’estructuralitat. Així, a l’ultima assemblea convocada pel comitè, celebrada al juny, es va decidir marcar el proper mes de desembre com a data límit per avaluar tot el procés de negociació.
El CAU ha decidit fer una altre cosa i, casualitat o no, just després de les eleccions on va patir un retrocés clar. Discrepem des del respecte, però si volem fer esment a un aspecte concret que creiem que els companys haurien de rectificar. Encara que la demanda es presenti com un conflicte col·lectiu es fan constar nom i cognoms de 395 treballadors i treballadores de capítol VI. Fins on nosaltres sabem aquests treballadors no han estat informats, no han donat el seu consentiment i no han pogut opinar si, en funció de la seva situació i els seus interessos, volen o no, forçar una conversió per via judicial dels seus contractes temporals en indefinits. Des del comitè vam avisar al conjunt dels treballadors de capítol VI que en alguns casos això podia comportar problemes per a la continuïtat dels convenis i hem tingut coneixement de persones que, malgrat que la gerència els va incloure dins de la conversió de temporals a indefinits hi han renunciat. El CAU i els seus advocats haurien de reflexionar si aquesta combinació de conflicte col·lectiu i identificació individual -tant si vols com si no-, és la millor via i la més respectuosa.
Per la nostra banda continuarem insistint en la necessitat d’aconseguir un resultat positiu a les negociacions, des de la unitat del comitè i la participació del col·lectiu. Esperem que la gerència no faci servir aquesta demanda com argument per dilatar el procés i en aquest sentit creiem necessari la convocatòria inmiment d’una sessió per definir clarament els criteris d’estructuralitat.
Enderrocament de l’escola bressol Gespa
Com potser ja sabeu l’Equip de Govern va decidir enderrocar al mes d’agost l’escola bressol Gespa, sense ni tant sols tenir el preceptiu permís de l’Ajuntament de Cerdanyola. Un final a l’alçada de tot el procés!
L’associació de pares i mares ha fet una explicació prou detallada d’aquesta ultima barrabassada que podeu llegir al seu blog.
Protesta a la inauguració del curs universitari català
El passat 4 de setembre el Conseller Andreu Mas-Colell va inaugurar el curs 2015-2016 de les universitats catalanes. CCOO ens vam fer presents per denunciar la política d’ofec a la universitat pública d’aquest Govern (retallades, atacs als treballadors i treballadores, encariment extrem de les taxes universitàries, etc.) .
Teniu el manifest que vam llegir (molt aplaudit per tothom, excepte pels representants del Govern de la Generalitat) i alguna de les mencions als mitjans de comunicació aquí.