Calendari Laboral 2018: Valoració de l’assemblea del passat dimecres
El passat dimecres 17 de gener, la Junta i el Comitè vam convocar a tot el PAS per presentar, debatre i votar la proposta d’acord per al foment de la participació del PAS en activitats formatives.
Tot i que la proposta va ser acceptada, no podem estar satisfets amb l’assistència a l’assemblea. La proposta, tot i que no és perfecta, la valorem com fàcil d’assolir i, amb el doble objectiu, de fomentar la formació entre els treballadxrs i garantir, alhora, un augment de la quantitat, qualitat i especialització de la formació.
Pels que no vau poder assistir, indicar-vos que, a part del que es recull a l’acord aprovat, vam fer lectura dels acords d’acta de les diferents reunions amb la gerència i, com a resum us indiquem que per acreditar les 16 hores necessàries, serà vàlid qualsevol curs o activitat formativa que ofereixi la Unitat de Formació i tota aquella formació reglada que sigui acreditable a la convocatòria per a la compensació d’hores de formació integral regulada a l’acord per a una oferta formativa que afavoreixi el desenvolupament professional.
D’altra banda, al calendari laboral vigent, hem aconseguit l’ampliació de la jornada intensiva des de l’1 de juny i ampliar les vigílies de festiu de dos a quatre dies.
Volem apuntar també que, malauradament, la recent sentència del Tribunal Suprem declara nul el decret del Govern d’Andalusia, que establia la jornada setmanal de 35 hores, sense cap acord de compensació. El que hem de tenir clar, és que el Govern de Rajoy segueix tenint la paella pel mànec i, tot i que existeixen rumors que apunten a la tornada a les 35 hores a tot l’estat, la jornada legal vigent està fixada en 37,5 hores i la via jurídica està tancada. El que fem és establir un acord compensatori mentre no canvii el marc legal.
Seguirem vigilant l’aplicació estricte de l’acord i defensarem que tothom que hagi mostrat la voluntat de realitzar les sessions formatives, obtingui les 41,5 hores.
Per finalitzar, indicar-vos que un cop es procedeixi a la signatura de l’acord, l’Àrea de Personal enviarà un correu a tot el PAS per tal que tothom que ho desitgi es pugui inscriure al programa.
Per qualsevol dubte o qüestió, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres al 1722 o al correu sccoo@uab.cat
Els acords de calendari a altres administracions
Malauradament, cap administració ha recuperat les 35 hores, si no és mitjançant acords semblants als que hem anat proposant a la UAB. També als ajuntaments, tot i que tenen un règim administratiu diferent.
Els que vau assistir a l’assemblea vau sentir com un company deia que el nostre acord no estava a l’alçada del de Justícia, on els companys feien 35 hores sense fer res a canvi i havien signat un acord “intombable” pel govern central. En primer lloc, els companys són funcionaris i, per tant, no tenen unes hores anuals marcades per un conveni col·lectiu de referència: o sigui que vénen a treballar cada dia laboral de l’any, tret de les seves vacances d’estiu; per tant, només en el període de nadal i setmana santa fan ja fan unes 90 hores de més en comparació, i això sense comptar les hores acordades per festa major. El seu acord de formació és similar al nostre, que els compensa amb 40 hores (a nosaltres 41.5h). Però la diferència radical és que es compten les hores anuals i, -com la jornada teòrica és de 37,5- han de compensar i recuperar mitjançant el saldo flexible les hores no treballades (per exemple van recuperar 21 hores el 2017).
En el nostre afany de millorar en tot el que podem les condicions dels treballadxrs de la UAB i, ja que CCOO és un sindicat implantat a tota l’administració pública, hem investigat i demanat els acords vigents als nostres companys. Us podem confirmar que no s’estan fent 35 hores setmanals sense cap acord que compensi l’augment de jornada. Afegir que entre els acords que coneixem, les opcions que any rere any estem implantant a la UAB, són de les millors possibles.
Comissió de formació
A la passada comissió de formació de l’11 de gener se’ns va explicar perquè l’oferta formativa, en comptes de presentar-se trimestral, es va fer semestral. En principi, això pot ajudar a planificar-se i organitzar-se a l’hora de triar un curs, sobretot si hi ha diverses persones del mateix servei que el sol·liciten. En l’àmbit de gestió, en cas, que faltessin edicions d’algun curs, com sempre, intentaran augmentar el nombre d’edicions, i en cas que no fos possible, es gestionaran llistes d’espera. El fet que s’hagi de demanar un curs amb tant de temps, també pot propiciar que hi hagi persones que finalment no puguin assistir a un curs, i és per això que també es mirarà d’informar de les places lliures que puguin quedar en els cursos durant tot el semestre.
Per això és molt important que tots aquells que finalment no podeu assistir a un curs, aviseu a la unitat de formació, per tal que un altre company hi pugui anar.
Els agents socials membres de la comissió de formació van demanar que canvis rellevants com aquest s’haurien d’informar amb anterioritat a l’aplicació a tots els membres.
Ens van presentar la proposta del pla de formació i van destacar que hi havia més cursos específics per tècnics de laboratori i sobre la gestió acadèmica. Així com que s’havien incorporat cursos nous virtuals de caràcter més general i una prova pilot amb uns micro cursos, que s’hauran de fer des d’un mòbil o una tauleta.
L’aplicació que es feia servir fins ara des de formació per a la gestió era PERSEO i ara ja s’ha iniciat el procés pel canvi a Hominis. Des de la comissió hem demanat que, com fins ara amb PERSEO no era possible, que amb Hominis es sol·liciti que quan un usuari ha de sol·licitar un curs, es pugui filtrar per temàtiques, per col·lectius i fins i tot, per horari, si són de matí o de tarda. Sobre aquesta petició, van prendre nota i miraran si és possible, però mentrestant, es van comprometre a què la pròxima vegada que s’iniciï el període per sol·licitar un curs, s’adjunti un document amb el llistat de cursos amb aquesta informació, de manera que no s’hagi d’entrar curs a curs per veure-ho.
Per una altra banda, tenint en compte que ara hi ha un acord pel qual es fomenta que tot el personal faci un mínim d’hores de formació, des de CCOO creiem que és un bon moment per poder ser crítics amb la formació que tenim a la UAB.
Per finalitzar, animen a tots els treballadxrs a contactar-nos, si creuen que la millora de la formació és possible, o per altra, si tenen cap dificultat per a accedir-ne.
Paga extra del 2012: Abonament al primer trimestre del 2018
Des de CCOO hem recordat a la Generalitat que acompleixi el compromís acordat a la Mesa General del 2016, que estableix el retorn del 20’32% del total de la paga extra que no vam percebre el 2012. Si voleu llegir tots els detalls, feu clic aquí.
Dones i món de treball
A continuació us traslladem un document que ha elaborat la Secretaria de les Dones, Diversitat i Polítiques LGTBI del nostre sindicat, on es recullen 35 termes que tenen el denominador comú de la relació dones-treball, amb la corresponent definició i la traducció a altres llengües, en concret al castellà i a l’anglès. Si esteu interessades, podeu consultar aquí.
Taula de pensions de la Seguretat Social per al 2018
CCOO de Catalunya ha elaborat una taula resum amb les quantitats de les pensions de la Seguretat Social per a aquest any 2018. Si esteu interessats, podeu fer clic aquí.