Signada la Instrucció per a la regulació de les indisposicions
Després d’un temps, excessivament llarg des de la darrera sessió de negociació, ja s’ha signat i comunicat al PAS la instrucció per a la regulació de les indisposicions.
Com ja havíem anunciat, dins de les retallades previstes, el desembre de 2013, la Generalitat va establir un límit de 4 dies anuals per indisposicions als treballadors/es del sector públic. A les universitats catalanes, gràcies a l’Acord de la Mesa, el límit està fixat a 60 hores anuals: el doble. Ara es regula internament a la UAB l’aplicació de l’acord de la Mesa.
Principalment, cal destacar que s’amplia la casuística d’exclusió del còmput anual de les 60 hores a la gent que té una indisposició derivada de processos oncològics, malalties de llarga durada, malalties cròniques, embaràs, hospitalització, intervencions quirúrgiques, accidents laborals o per patir violència de gènere. És important aclarir la distinció entre malalties de llarga durada i malalties cròniques, que no són el mateix, i l’acord de la Mesa no ho recull.
Parlem, no de baixes, sinó d’indisposicions, que poden sorgir a causa d’algun d’aquests supòsits. Creiem que amb aquests supòsits, la gran majoria de casos queden coberts i, permet salvar les petites absències per refredats i grips -que són la majoria- que, sí obliguen a fer una baixa de curta durada, i comporta que ens robin el 50% del salari, amb el risc de contagi a la resta de companys de feina.
També es resol alguna qüestió pendent: els dies seran laborables consecutius i, si es superen les 60 hores anuals, en el cas d’indisposició que no sigui d’una jornada completa, es podrà recuperar les hores com es fa amb les de fora de jornada.
No tot és positiu:
- No ens agrada i no trobem lògic que un col·legiat hagi de signar un certificat que fa referència a un acord intern d’universitats. Això podria plantejar objeccions dels nostres metges.
- L’ús del concepte de “absències justificades al treball per motius de salut” porta a confusions i era millor mantenir “indisposició” perquè la justificació, tal com ja s’ha regulat fa poc, és la mateixa de sempre: només cal posar-ho a l’aplicació de GH i no cal portar cap document extra ni cap comentari a l’aplicatiu.
- Tampoc ens agrada que el cicle que cobreix el certificat mèdic sigui anual, ja que, com tothom que pateix una malaltia de llarga durada o crònica sap, és un període excessivament curt. Es podria haver ampliat a 2 anys com a mínim.
Iniciatives de millora
A la reunió informativa dels companys funcionaris del passat dia 7, ens van explicar que a finals d’aquest mes s’obrirà el termini per poder introduir els informes de les millores, i que estarà obert fins el 30 de setembre. Quan ho obrin enviaran una comunicació a tothom explicant com s’ha de fer i les dates d’inici i fi.
En breu es convocarà a la comissió de seguiment de l’acord. Aquesta comissió avaluarà els casos que hi ha amb incidències. Així, si no us heu pogut inscriure per algun motiu, ens ho podeu fer arribar per tractar-ho en aquesta comissió i mirar de resoldre-ho.
Continuen les negociacions sobre el capítol VI
Ahir va tenir lloc la segona sessió de la comissió d’anàlisis sobre aquest col·lectiu.
Des del comitè vam plantejar la necessitat d’ampliar els criteris per definir quines places han de ser considerades estructurals; no entenem per què aquesta categoria s’ha de limitar als serveis, quan als instituts i departaments hi ha treballadors que desenvolupen feines inherents a la universitat, de manera perllongada en el temps i, en força casos amb un finançament que, només de manera molt parcial depèn de recursos externs. La Gerència va acceptar obrir el debat a partir d’una proposta de criteris d’estructuralitat que aportarà el comitè a la pròxima reunió.
Igualment vam reclamar la conversió en indefinit de tots els contractes que les dues parts reconeixem que no compleixen els requisits per ser temporals sense perjudici de continuar examinant aquells en els que encara no estem d’acord. La gerència vol lligar aquest tema a una revisió de l’Acord d’estabilització de consell de Govern del 2003 (que en algunes qüestions està clarament superat per la llei) i ens hem emplaçat per trobar la millor manera de ser àgils en aquest tema.
Per altra banda, representants de la Plataforma de cap VI han demanat als sindicats presents al comitè d’empresa que ens pronunciem sobre si el Comitè interposarà un conflicte col·lectiu en el seu nom. Durant aquest període hem plantejat els nostres dubtes a l’advocat de la plataforma, ens hem reunit amb els nostres advocats i parlat amb la resta de seccions sindicals que formen part del comitè d’empresa. Aquest és un debat que no s’ha portat a terme al plenari del Comitè i per tant cal fer-ho abans de donar una resposta unitària.
Com CCOO considerem que:
- Un conflicte col·lectiu impedeix i paralitza les demandes individuals dels membres del col·lectiu que actualment han posat, o en el futur vulguin posar, contra la UAB per motius relacionats amb la contractació o acomiadaments, fins que hi hagi una sentència ferma (segons l’advocat de la plataforma això pot trigar un parell d’anys). Ara en l’actualitat tenim coneixement de diverses demandes individuals. Per tot això es produiria un perjudici a tercers.
- La casuística de la contractació de cap VI, és molt variada, i per tant no es compleixen els requisits processals per interposar un conflicte col·lectiu. En el cas que arribes a tràmit es podria preveure fàcilment que el jutge la desestimes.
- Interfereix amb la negociació i ho fa “a la baixa”. El Comitè ha encetat una negociació i a la primera sessió la Gerència ja ha reconegut l’existència de places estructurals i que qui compleixi els requisits legals ha de ser considerat indefinit. El mateix advocat de la plataforma reconeix que aquest hipotètic conflicte col·lectiu només podria, en el cas de guanyar, incidir sobre la segona qüestió, però no sobre la estructuralitat. De manera general considerem que el conflicte col·lectiu ha de ser una eina a fer quan les gerències no volen seure a negociar o quan la negociació ha fracassat. Mai durant un procés negociador, ja que és una estratègia clarament rupturista.
- Considerem que, en tot cas, la via de la demanda plural seria l’adequada per una situació com aquesta: requereix un número relativament petit de persones que interposar-la, facilita l’homogeneïtat de la casuística, no impedeix ni paralitza la resta de demandes individuals i no requereix la participació de seccions sindicals ni comitès, que ja estem immersos en un procés de negociació que seria irresponsable sabotejar.
Errada nòmina
Segons ens han fet saber alguns companys temporals van veure que a la nòmina del mes de març se’ls hi va pagar una quantitat inferior a la corresponent. Al mirar la nòmina van veure que no havien rebut els triennis corresponents.
Hem preguntat a la Unitat de Nòmines i Seguretat Social i ens han dit que ha estat una errada tècnica causada pel programa informàtic. Des de la mateixa unitat ja han comunicat als afectats la incidència i s’ha informat que rebran el què els hi correspon de manera retroactiva a la nòmina d’aquest mes d’abril.
Si teniu qualsevol dubte al respecte o detecteu qualsevol altre problema similar us podeu posar en contacte amb nosaltres al telèfon 1722 o al mail sccoo@uab.cat.
Mobilitzacions
El passat dia 6 d’abril va tenir lloc una gran mobilització contra les retallades i per una Catalunya Social. Podeu trobar la informació aquí. En aquest moment encara no disposem de la convocatòria concreta pel pròxim 1 de maig, però us animem a què reserveu aquesta data per assistir a la manifestació que CCOO i altres sindicats i col·lectius organitzarem per continuar lluitant contra les polítiques empobridores i retalladores de drets dels governs de Madrid i la Generalitat.
BDS Acadèmic per Palestina
El col·lectiu “BDS Acadèmic per Palestina” impulsa una campanya de recollida de signatures i adhesions de suport a un manifest sota el títol “Les universitats i l’apartheid israelià: acabem amb la complicitat”, que compta amb el suport de diferents seccions sindicals de CCOO a universitats de l’Estat. Podeu trobar tota la informació i signar aquí.
Vacances Setmana Santa
Des de la secció sindical de CCOO us desitgem que gaudiu d’aquestes vacances de Setmana Santa. Tots sabem que ens les tenim molt més que merescudes després de l’esforç econòmic i laboral que hem d’assumir sense cap tipus de contrapartida.