El Model de Definició de Plantilles dels Departaments
Després d’unes setmanes d’oposició al campus, sembla que l’equip de govern vulgui canviar el rumb pel que fa a l’aplicació unilateral de la política de professorat; de tota manera és encara prematur valorar aquests primers moviments si són purament gestuals o si hi ha una voluntat política de canviar les coses.
Com recordareu, el Vicerector de Professorat i Programació Acadèmica va informar a la Comissió de Personal Acadèmic (CPA) del 24 de febrer, d’un nou Model de Definició de Plantilles dels Departaments. En aquest model es calculen els recursos docents per a cada departament i afecta de ple a les contractacions del PDI laboral, ja que bàsicament sembla que sobra professorat a la majoria de departaments i els que es queden seria millor baixar-los de categoria: en global a la UAB en els pròxims quatre anys es perdran unes set mil Unitats de Contractació. Cal que quedi clar: en aquesta CPA només s’informa i el vicerector es compromet a negociar-lo. Fins i tot, a la pàgina 4 del document es diu explícitament que “abans de procedir a la contractació, la Comissió de personal Acadèmic revisarà i aprovarà la transformació de les figures contractuals del grup B en unitats de contractació”.
Però d’aquest compromís, res de res: el Vicerector de Professorat i Programació Acadèmica no només no debat, discuteix i negocia sinó que el 18 de març envia als caps de departament un correu amb la “Metodologia per configurar la plantilla del curs vinent” (no us ho perdeu, el correu s’envia des de l’adreça del Vicerectorat d’Economia i Organització!). En canvi, la CPA que s’hauria d’haver celebrat el mes de març se suspèn sine die.
Davant d’aquesta situació, els organismes unitaris del PDI (Comitè i Junta) varen fer un comunicat de denúncia de la situació, una carta als Caps de Departament demanant que no executessin el Model sense que s’hagués negociat i es va sol·licitar la convocatòria d’una mesa de negociació amb dos punts: la constitució de la comissió de seguiment del MDA i la presentació i negociació del Model de Definició de Plantilles dels Departaments. Davant de l’absència de cap resposta, la Junta de Personal Docent i Investigador ha demanat una reunió urgent al Rector amb la finalitat de retornar al compliment de la normativa vigent de negociació, a l’execució dels acords presos en la mesa de negociació i, en definitiva, al restabliment dels canals de respecte institucional entre els diferents actors de la comunitat universitària.
El malestar al campus és molt important tant per les formes d’actuar de l’equip de govern com pel fons de la proposta: una prova d’això és la carta que quinze caps de Departament han fet arribar al Rector demanant que s’aturi la seva aplicació i s’obri el diàleg, que podeu trobar aquí i a la que us animem a difondre i adherir-vos.
En els darrers dies, com dèiem en l’encapçalament d’aquesta informació, l’equip de govern ha començat a moure fitxa. Per un cantó ha convocat mesa de negociació per al pròxim dia 30 d’abril per tal de tractar el dos punts que Comitè i Junta del PDI vàrem demanar. Per un altre cantó, el Vicerector de Professorat i Programació Acadèmica envia a tota el PDI un comunicat (una altra vegada amb un embolic d’adreça del remitent) en el que no s’aclareix l’entrellat.
Aquest comunicat diu que el Model de Definició de Plantilles de Departament s’aplicarà el curs 2015-16, que es debatrà àmpliament i que una subcomissió de la CPA “ha començat a treballar amb un document que es completarà en els mesos vinents”; de tota manera, els i les membres de la CPA no tenen coneixement que hi hagi una subcomissió per fer aquesta tasca. Així mateix en el comunicat es renta les mans pel que fa a l’aplicació en el curs 2014-15: la responsabilitat serà dels i les caps de departament i del que van acordar amb el vicerector. Llàstima que s’oblidin d’esmentar que hi ha el correu del 18 de març als i les caps de departament amb les instruccions per a la contracció del curs 2014-15 i que aquestes (així com les reunions que s’han realitzat) han partit de la base del model que ara es vol debatre i consensuar. Per això, creiem que el model amb la reducció de contractació que suposa i l’empitjorament de la contractació ja començarà el curs 2014-15 i des de CCOO mantenim la nostra decisió de presentar un conflicte col·lectiu mentre no es retiri el correu del 18 de març amb les instruccions de contractació.
Hem interposat conflicte col·lectiu contra la supressió de la paga extra 2012 al personal investigador en formació (PIF)
Al desembre el secretariat inter-universitari de CCOO va reclamar davant del TLC la devolució de la paga extra 2012 a aquest col·lectiu (sense perjudici, de continuar les reclamacions pel conjunt de la plantilla de les universitats).
Les universitats ni tan sols es van presentar a l’intent de conciliació i finalment hem hagut d’interposar un conflicte col·lectiu. Teniu tota la informació aquí.
Reunió amb la Secretaria de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación
El 18 de març, els nostres companys de la “Secretaría de universidades e investigación” de la federació estatal d’ensenyament van mantenir una reunió amb Carmen Vela, Secretària d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació per parlar sobre les convocatòries d’ajuts corresponents als Programes Estatals de Foment de la Investigació Científica i Tècnica d’Excel·lència, Subprograma Estatal de Generació de coneixement, en el marc del Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2013 – 2016 i al Programa Estatal d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes de la Societat, en el marc del Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2013-2016.
Aquestes convocatòries impedeixen al Personal Docent i Investigador de les Universitats Públiques amb contractes no permanents que no cobreixin el termini d’execució del projecte, demanar un projecte com co – IP, possibilitat que sí que s’ofereix a investigadors del Programa Ramón i Cajal i al professorat emèrit (article 18, apartats 3 i 4). Teniu un resum de la reunió aquí.
Revista de premsa
La revista “sin permiso” ha traduït un article molt interessant de Noam Chomsky “El trabajo académico, el asalto neoliberal a las universidades y cómo debería ser la educación” que podeu trobar aquí.
Opinions per al debat
El passat 8 d’abril a la UAB es va celebrar una conferència sobre el model de finançament de les universitats amb el Doctor Jorge Calero (Catedràtic en Economia Política i Hisenda Pública, especialista en economia de l’educació i anàlisi de les polítiques educatives) i la Doctora Vera Sacritán (professora de Matemàtica Aplicada, especialista en Geometría Computacional i membre de l’Observatori del Sistema Universitari), presentada pel Dr. Miquel Àngel Essomba, de la facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Teniu aquí, un resum de l’acte.
El col·lectiu “BDS Acadèmic per Palestina” impulsa una campanya de recollida de signatures i adhesions de suport a un manifest sota el títol “Les universitats i l’apartheid israelià: acabem amb la complicitat”, que conta amb el suport de diferents seccions sindicals de CCOO a universitats de l’Estat. Podeu trobar tota la informació i signar aquí.
Agenda
En el marc de la preparació del IV Congrés Universitari Català els companys de “Tribuna universitària” han programat un acte pel 9 de maig a l’Institut d’Estudis Catalans. Teniu tota la informació aquí.